Hur går det till?


Bestäm typ av bok och format.
Med typ av bok menar vi mjuka eller hårda pärmar

IMG_0422-frilagd

Mjuka pärmar
Till vänster limhäftat mjukband med omslag av 240g TruCard, tryck 4+0 dvs färg på utsidan samt blankt och matt seglaminat. Det är en mycket tunn plastfilm, som dels höjer omslagets utseende, dels skyddar mot slitage och fingeravtryck.
Böcker med mjuka pärmar lämpar sig väl för print on demand och kan lönsamt framställas en och en vartefter behov uppstår.




Hårda pärmar
Hårda pärmar kan se ut på många olika sätt. Gemensam t är att man använder en pärmpapp, vanligen 2 - 2,5 mm tjock och som kläs med olika sorter av pärmöverdrag. Vanligast är kartonnage, med ett tryckt seglaminerat pärmöverdrag, och klotband där man använder ett textilliknande överdrag.
Hårda pärmar lämpar sig mindre bra för mycket små upplagor. För upplagor från 100 ex och uppåt kan man välja hårdband till rimlig kostnad och man tappar då idén med print on demand, som ju går ut på att hålla boklagret digitalt på ett skivminne.

IMG_0418
Kartonnage

IMG_0425Klotbandet förses med präglad text och eventuella symboler ofta med guld eller silverfolie. Därutöver är det vanligt att förse bandet med ett färgtryckt seglaminerat skyddsomslag.
Bindning
Vi erbjuder vanligen tre typer av bindning: Limhäftad, Klammerhäftad och WireO eller spiralbindning.
Limhäftningär vanligast och passar för böcker på 24 sidor och uppåt, mjukband och hårdband. Mjukbanden och klotbandet ovan är limhäftade. Böcker, som är mer än 5 mm tjocka kan förses med ryggtext.
WireO eller spiralbindning på bilden till höger har sin största användning för böcker, som ska kunna ligga uppslagna på vilket uppslag som helst.
Klammerhäftning (bild till höger) kan man använda för häften upp till 48 sidor. Den klammerhäftade boken är i allmänhet litet lättare att vika upp och lägga öppen än motsvarande limbinden bok.

IMG_0421

Skicka in ditt manus till oss.
Om du skrivit ditt manus på dator, så betyder att du har en digital fil, som kan överföras från dator till dator, i enklaste fall som bilaga till ett e-mail. Helst vill vi få PDF-filer därför att då vet vi att det vi trycker ser ut precis som på din skärm. Men vi tar emot de flesta filformat även på USB-sticka och CD.
Om ditt manus bara finns som påsiktsoriginal så skannar vi in sidorna och gör en PDF-fil av dem. Här är vi beroende av kvaliteten på förlagan. Finns ditt manus endast i handskriven form så kan vi ombesörja inskrivning också.

Provbok före upplagan.
Nästa steg är att vi gör en provbok, som vi vill att du korrekturläser och ger dina synpunkter på innan vi fortsätter.
Därefter utför vi eventuella justeringar till dess att vi har ett godkänt provtryck och kan fortsätta och trycka upplagan.